Bemutatkozik: Szabó Csaba

2020. június. 12., 18:32   |    

Bemutatkozik: Szabó Csaba

Az MLSZ Nógrád Megyei Igazgatósága szakmai hátterét jelentős labdarúgó múlttal rendelkező munkatársak, bizottsági tagok alkotják. Szeretnénk néhányukat megszólaltatni, ezért sportszakmai múltjukról, sikereikről, jelenlegi feladataikról kérdeztük őket. Cikkünkben Szabó Csabát, az MLSZ Nógrád Megyei Igazgatósága Igazolási és Vitarendezési Bizottságának elnökét szólaltatjuk meg.

Mint minden fiatal gyereknek, az iskola után egyetlen szabadidős elfoglaltságunk volt: a foci! Rúgtuk a bőrt az utcában, a pályákon. 1982 körül volt, amikor barátaimmal együtt leigazolt a helyi, sarkadi egyesület. Ott edződtem, nevelkedtem. A Sarkadi Kinizsiben indultam, majd egy edzőmérkőzésen felfigyelt rám az NB III. élmezőnyéhez tartozó Gyulai FC. Néhány nap után már le is igazoltak.

Sok-sok edző irányítása alatt dolgoztam, nem szeretnék senkit kiemelni, megkülönböztetni. Azonban nem mehetek el amellett, hogy azt az embert ne nevezzem meg, aki meglátta bennem a lehetőséget, és elindított a kapusok különleges útján. Ő Karkus János, aki sajnos már nem lehet közöttünk.

Fiatalként kerültem az NB III-as Gyulához, ahol hét évet húztam le az ifjúsági, illetve a felnőtt együttesben. Szerettem a Békés megyei településen focizni, a mai napig kedvenc városomnak tekintem. A jól sikerült időszak végeztével, 1995 nyarán megkeresett az SBTC, B. Kovács Zoltán és Kis Károly vezetésével. Próbajátékra hívtak, majd augusztustól igazolt játékosa lettem a nagyhírű bányászcsapatnak. Egy remek közösségben szerepelhettünk! A mérkőzések előtt, alatt és után is jelen volt az egységesség, a szakma, a munka, a nagycsalád. Az SBTC-hez való tartozás, illetve azok az eredmények szintén emlékezetesek, amiket el tudtunk érni elődeink után.

A Stécével elért eredmények után három első osztályú klub is megkeresett, végül a Debrecen és a Vác közül utóbbi csapatra esett a választásom, ahol hét mérkőzésem volt, több tévés mérkőzéssel is, amikre szívesen emlékezek vissza, akár a Vasas, a Ferencváros vagy a Honvéd elleni találkozókra.

Gyermekkoromban az fogalmazódott meg bennem, hogy NB I-es focista szeretnék lenni. Amit csak lehetett, mindent beleadtam szívvel-lélekkel a fociba. Ennek köszönhetően is, a Sarkadon, a Gyulán, az SBTC-n, a Vácon, a Dunakeszin, a Balassagyarmaton keresztül el is jutottam oda, amiről álmodtam, az említett csapatokon kívül pedig megfordultam Ausztriában és a Vasasnál is, de említhetem a Kisbágyon, a Mátraterenye vagy a Karancsalja csapatát is. Minden eltöltött időszakomra, csapatomra szívesen gondolok vissza a mai napig is.

Schuchmann Attilával az MLSZ Nógrád megyei igazgatójával, még aktív labdarúgóként ismertük meg egymást, a sportbarátság onnan ered, az pedig hogy utána a szövetséghez kerültem a megyei Tehetség Központok utánpótlás kapusedzői kinevezésével kezdődött, majd megyei igazgató úr felkérésére az Igazolási és Vitarendezési Bizottságban vállaltam munkát.

2015 óta a Balassagyarmati Dózsa György Iskolának vagyok az intézményvezetője, ami egyben sportiskolai feladatokat is ellát. Az általános képzés mellett, sportiskolaként igyekszünk lehetőséget biztosítani a tehetségek kibontakozásának a sport területén is. Kettős pályafutás lehetőségét kínáljuk a „jó tanuló, eredményes sportoló” zászlaja alatt. Nagy örömünkre szolgál, hogy a következő tanévben már két sportosztályt indíthatunk a magas számú jelentkezéseknek köszönhetően. Egy jó csapatban dolgozom, a családom mellett a munkám tölti ki életemet. 

Nagy megtiszteltetés, hogy az SBTC Öregfiúk társaságához tartozhatok! Olyan régi játékosokkal lehetek együtt, akiket újságokból, régi archívumokból ismerhettem meg gyermekfejjel. A mai napig örömmel fogadnak, jókedvűen beszélgetünk a szakmáról és hétköznapi dolgokról. Ahogy időm engedi, bármilyen eseményen nagyon szívesen részt veszek, mérkőzéseken, egyéb találkozókon. Ezt a vonalat egyébként a mi generációnk veszi át, akikkel én annak idején megismerkedtem a '95-ös években és nagyon jó velük együtt lenni, minden percét élvezem!


További hírek

Általános
Kreditpontgyűjtő webinár 2023.01.31.

2023-01-19 11:22:24

Kreditpontgyűjtő webinár 2023.01.31.

A Magyar Labdarúgó Szövetség Edzőképzési Központja ismét kreditpontgyűjtő webinárt szervez.

Általános
A Magyar Labdarúgás Napja

2021-11-25 12:25:54

A Magyar Labdarúgás Napja

Általános
Edzőmérkőzést játszott a megyei válogatott
Általános
Amatőr válogatottak tornája Kisvárdán

Értesítők, információk

Szponzorok