COVID-19 fertőzött sportolók sportba való visszatérése

2020. szeptember. 28., 16:03   |    

COVID-19 fertőzött sportolók sportba való visszatérése

Az alábbiakban olvasható az Országos Sportegészségügyi Intézet Országos Sportorvosi Hálózat és a Válogatott Kereteket Ellátó Szolgálat állásfoglalása COVID-19 fertőzött sportolók sportba való visszatérésének kérdésében.

A COVID-19 pandémia magyarországi második hulláma túlnyomó többségben a fiatalabb korosztályt érinti. A fertőzöttek között jelentős létszámban vannak élsportolók, amatőr versenysportolók és szabadidős sportolók egyaránt. Az újraindított bajnokságok és felkészülési időszakok során a vírus fertőzést követően az edzéshez, versenyzéshez történő biztonságos visszatérés kiemelkedő jelentőségű. Felhívjuk figyelmüket a sportolók egészségvédelmében szükséges óvintézkedések és javaslatok betartásának fontosságára, és kérjük Önöket, hogy a sportolók edzésmunkájának és évközi terhelésének tervezésekor vegyék figyelembe az esetleges COVID-19 fertőzés miatti hosszabb pihenőidő lehetőségét.

A COVID-19 pandémia második hulláma kapcsán folyamatosan frissülő szakmai ajánlásokat figyelembe véve, valamint az általunk korábban kiadott általános COVID-járványügyi ajánlásainknak megfelelően a következő bővített állásfoglalást tesszük:

  • Igazolt COVID-19 betegséggel összefüggésben számos keringési, légzőrendszeri és központi idegrendszeri szövődmény ismert.
  • A tünetmentes COVID-19 pozitív teszteredmény esetén legalább 2-4 hétig javasoljuk a fizikai kíméletet, a verseny és szabadidősport mellőzését. Tünet és Covid-19 pozitív teszteredmény esetén ugyanez 4-6 hét. A sportorvosi-versenyzési engedély pozitív teszteredmény esetén automatikusan felfüggesztésre kerül, a karantén és pihenő időszak leteltével újra kell indítani a versenyzési engedély megszerzésének folyamatát a sportorvosnál.
  • Sportolók esetében minden PCR igazolt COVID-19 betegség vagy myocarditis, pericarditis, arteritis, gyanúja esetén komplex kardiológiai vizsgálatot javaslunk: nyugalmi EKG, szívultrahang, laborvizsgálat (szérum troponin szint), szükség szerint kiegészítve coronaria CT és szív MR.
  • COVID-19 PCR pozitív élsportolók esetében az első negatív PCR eredményt követően vagy az utolsó tünetes naptól számított 2-3 hét elteltével javasolt a kardiológiai kivizsgálás, melynek elemei: 12 elvezetéses nyugalmi EKG, általános labor vizsgálat és szérum troponin szint meghatározás, echocardiográfia.
  • Amennyiben az elvégzett vizsgálatok nem utalnak akut kardiovaszkuláris eltérésre, a sporttevékenységhez való fokozatos visszatérés megkezdhető. Terheléses EKG vizsgálatot csak ezt követően javasolt végezni.
  • Troponin pozitivitás vagy kardiális eltérés esetén további kivizsgálás és szív MR vizsgálat javasolt. A sporttevékenységhez való visszatérés a bővített vizsgálati eredmények függvényében állapítható meg.
  • A sportorvosi engedély tünetmentes esetben leghamarabb 4 héttel az első negatív PCR tesztet követően adható meg
  • Kardiológiai szakvizsgálattal igazolt szívizomgyulladás, pericarditis esetén a versenyengedélyek kiadása tekintetében a mindenkor érvényben lévő Sportszakmai útmutató ajánlása szerint kell eljárni.

Budapest, 2020. szeptember 14.

 

Dr. Soós Ágnes Dr.                         Kiss Marianna Dr.                                  Toman József
Főigazgató főorvos                 OSH vezető sportorvos                        VKESZ vezető keretorvos


Letölthető dokumentumok


További hírek

Bajnokság
Amatőr licenckérelem és pályahitelesítés 2024/2025

2024-03-08 10:22:39

Amatőr licenckérelem és pályahitelesítés 2024/2025

A 2024/2025. évi NB III. és vármegyei I. osztályú férfi felnőtt bajnokságba nevezni szándékozó sportszervezet licenc kérelmet köteles benyújtani az MLSZ licenc eljárásban illetékes szervezeti egységéhez.

Bajnokság
Ezúttal Nógrádban erősödött tovább a sportbarátság

2023-09-26 09:43:36

Ezúttal Nógrádban erősödött tovább a sportbarátság

Folytatódott négy vármegye egykori labdarúgó kiválóságainak tornája, amelyet idén a salgótarjáni Szojka Ferenc Stadionban rendeztek meg.

Értesítők, információk

Szponzorok