Kistelepülés iskola nélkül? Mégis van esély a jó focira!

2020. április. 26., 22:45   |    

Kistelepülés iskola nélkül? Mégis van esély a jó focira!

Vajon mennyire befolyásolja egy-egy település futballhelyzetét a lélekszám, vagy éppen az iskola helyzete? Erre kerestük a választ a statisztika, a számok áttekintésével.

Kifogásként hallani olykor, hogy a település méretére vagy éppen az iskola hiányára hivatkozva magyarázzák a futballklub bezárását, kiszállását a megyei versenyből. Sőt, mi magunk is hajlamosak vagyunk arra, hogy mint az egyik legkisebb megye, alábecsüljük a megyei foci helyzetét. Nem kellene ennyire kishitűnek lennünk.

A Belügyminisztérium népesség-nyilvántartása (lakosságszám 2020. január 1-jén), az Oktatási Hivatal (indított iskolai évfolyamok) és a Magyar Labdarúgó Szövetség (labdarúgás sportágban kiadott versenyengedéllyel rendelkező egyesületek a 2019/2020-as bajnoki évben) kimutatásait alapul véve egy közös táblázatban mutatjuk be a megye településeinek focihelyzetét.

Látható, hogy a nagyobb települések (városok, nagyközségek) valóban jobban lefedettebbek sportszervezetekkel, ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy sem a magas lakosságszám, sem az iskola nem szükséges ahhoz, hogy a labdarúgást szeretők közösséggé formálódjanak. A lista utolsó 15 csapata 700 főnél alacsonyabb népességszámú településen alakult, s ezeken a településeken még a nyolcosztályos iskolai képzés sem biztosított. Elmondhatjuk, hogy a fenti kritériumok ugyan befolyásolják, de nem zárják ki egy működőképes, sikeres sportszervezet létrejöttét.

Mi az, ami további javulást hozhat ebben a helyzetben? Az aprónak hitt, de mégis nagyon fontos dolgok. Az örömszerző futball, a csapatszellem kialakítása, az utánpótlás keresése és bevonása a játékba, a családi háttér biztosítása. Ezek pedig nem településfüggőek, ezek csak a lelkesedésen és a játék szeretetén múlnak. Ami elengedhetetlen viszont: egy jó sportvezető és egy munkáját segítő csapat, akik ellátják a menedzseri, adminisztratív és egyéb feladatokat, amelyek felmerülnek egy csapat működtetése során. Sok településen az önkormányzat anyagi és adminisztratív támogatásával sikerül megvalósítani ezeket a feladatokat, de az MLSZ Nógrád Megyei Igazgatóságának dolgozói is igyekeznek a lehető legtöbb segítséget megadni.

S most nézzük meg, hogy az ország egyik legkisebb megyéjeként hol is állunk az országos összehasonlításban. A labdarúgás és futsal sportágakban az érvényes versenyengedélyek száma Nógrád megyében 2019.06.30-án 4612 db volt. Bár számát tekintve alacsony, de az országos arányszámokat nézve ez egyáltalán nem jelent rossz helyezést.

Ha grafikonon nézzük, akkor a 2019.06.30-án érvényes játékengedéllyel rendelkező játékosok száma megyénként, a lélekszám arányában az alábbiak szerint alakult:

Tekintettel arra, hogy egy-egy egyesületen belül a labdarúgás és futsal engedélyeket nagyrészt ugyanazon játékosoknak váltják ki, így a fenti ábrákon torzított érték jelenik meg. Kiszűrve a duplikálásokat, csak labdarúgás versenyengedélyeket tekintve az arányokat bemutató grafikon hitelesebb képet ad a megyék rangsoráról.

Az ábrán látható, hogy a kiadott labdarúgó versenyengedélyeket a megyék teljes lakosságára vetítve Nógrád megye a megyék rangsorában az előkelő negyedik helyet foglalja el. Nincs okunk tehát a szégyenkezésre. Folyamatos egyéni- és csapatfejlesztéssel még rangosabb helyet is kivívhatunk magunknak. S ez leginkább lelkesedés, nem pedig a település nagyságának függvénye.


További hírek

Bajnokság
Amatőr licenckérelem és pályahitelesítés 2024/2025

2024-03-08 10:22:39

Amatőr licenckérelem és pályahitelesítés 2024/2025

A 2024/2025. évi NB III. és vármegyei I. osztályú férfi felnőtt bajnokságba nevezni szándékozó sportszervezet licenc kérelmet köteles benyújtani az MLSZ licenc eljárásban illetékes szervezeti egységéhez.

Bajnokság
Ezúttal Nógrádban erősödött tovább a sportbarátság

2023-09-26 09:43:36

Ezúttal Nógrádban erősödött tovább a sportbarátság

Folytatódott négy vármegye egykori labdarúgó kiválóságainak tornája, amelyet idén a salgótarjáni Szojka Ferenc Stadionban rendeztek meg.

Értesítők, információk

Szponzorok