A személyes találkozással járó sportorvosi tevékenység menete a járványügyi időszakban

2020. június. 12., 18:29   |    

A személyes találkozással járó sportorvosi tevékenység menete a járványügyi időszakban

Az EMMI miniszterének COVID-19 járványügyi helyzet kapcsán kiadott utasításainak értelmében bizonyos járóbeteg egészségügyi tevékenységek mind vidéken, mind a fővárosban 2020.05.18-tól megfelelő szigorú óvintézkedések mellett újraindulhatnak. Az utasításban meghatározott óvintézkedések szigorú betartásával kizárólag a vidéki sportorvosi rendelőkben indítják el a személyes találkozással járó sportorvosi tevékenységet, amennyiben azt a sportorvos vállalja.

A személyes találkozással járó sportorvosi tevékenység menete a járványügyi időszakban a következő:

  • A vizsgálatokra való előjegyzés minden esetben telefonon történik, az előjegyzési időpontok és a létszám (óránként legfeljebb 4 sportoló) pontos betartása mellett.

  • A személyes sportorvosi vizsgálatokra kizárólag tünetmentes sportolókat várnak.

  • Szájmaszk viselése minden sportolónak és kísérőnek kötelező!

  • A vizsgáló sportorvos megfelelő védőfelszerelésben (védőköpeny, sebészi maszk, gumikesztyű) vizsgálhat.

  • A személyes sportorvosi vizsgálat előtt sportolói COVID-19 csekklista kitöltése szükséges, amennyiben COVID-19 gyanú áll fenn, a vizsgálatot meg kell szakítani. A csekklista kitöltése előzetesen is megtörténhet, az az intézet honlapjáról letölthető az első vizsgálatra vonatkozó sportorvosi kérdőívvel együtt: dokumentumok. A fenti dokumentumok az ismételt sportorvosi vizsgálatra vonatkozó kérdőívvel együtt weboldalunk "Letölthető dokumentumok/Sportorvos" részén is megtalálhatók.

  • A személyes sportorvosi vizsgálat szokásos alapelemei a vizelet-, EKG és vízus-vizsgálatok elvégezhetők, valamint a 35 éven felülieknél a vérvizsgálat elvégeztethető. 2 hónapnál nem régebbi hozott vizsgálati lelet bemutatása megfelelő körültekintéssel elfogadható.

  • A szokásos kiegészítő vizsgálatok (szemészet, ortopédia, neurológia, fül-orr-gégészet) egyidejű elvégzése a személyes kontaktusok számának csökkentése végett a járványügyi helyzet teljes feloldásáig szüneteltetve van, elvégzésük a következő sportorvosi vizsgálatig, de maximum 6 hónapig halasztható. 

  • Amennyiben a vizsgáló sportorvos olyan kiegészítő szakvizsgálatot igénylő rendellenességet talál a vizsgálat vagy a kórelőzmény kapcsán, amely az alkalmasságot vagy versenyképességet érdemben befolyásolja, az engedélyezést meg kell szakítani és azt a vizsgálatok elvégzését követően, azok eredményétől függően lehet elbírálni.

  • Az általános igazolás kiadásán túl a járványhelyzet időszakában átpecsételésre nincs mód, ezért kérik, hogy a versenyengedély kiadásához szükséges dokumentumokat vigyék magukkal!

A sportorvosi kartonok érvényességét lekérdező rendszer itt érhető el.

Távelbírálást a Budapesti Sportorvosi Centrum orvosai végezhetnek. Vidéken, Pest megyében és az egyéb budapesti rendelőkben a távelbírálási folyamat egyelőre nem kerül bevezetésre. Amint megyénkben is elérhetővé válik, tájékoztatni fogjuk az érintett labdarúgó egyesületeket.


További hírek

Közérdekű
Információ TAO pályázathoz

2023-02-24 08:17:02

Információ TAO pályázathoz

Az alábbiakban találhatják az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos tájékoztatókat.

Közérdekű
Amatőr sportszervezői tanfolyam Nógrád megyében

2023-01-19 11:21:44

Amatőr sportszervezői tanfolyam Nógrád megyében

MLSZ AMATŐR LABDARÚGÓ SPORTSZERVEZŐI TANFOLYAM INDUL NÓGRÁD MEGYÉBEN (Tanfolyami kód: KPASSZ2312)

Közérdekű
Edzőképző tanfolyamok 2023 tavasz

2023-01-03 19:53:32

Edzőképző tanfolyamok 2023 tavasz

Az MLSZ Oktatási Központja közzétette a 2023 tavaszán induló edzőképzéset.

Közérdekű
Amatőr sportszervezői tanfolyam Nógrád megyében

2021-10-21 14:40:30

Amatőr sportszervezői tanfolyam Nógrád megyében

MLSZ AMATŐR LABDARÚGÓ SPORTSZERVEZŐI TANFOLYAM INDUL NÓGRÁD MEGYÉBEN (Tanfolyami kód: KPASSZ2112)

Értesítők, információk

Szponzorok